Viimeaikoina mediassa jyllänneestä kotisynnytyskeskustelusta ja kotisynnytyksissä tapahtuneista kuolemista tulee hämmentynyt olo. Kokosin ajatuksiani aiheesta vielä tänne yhteen, huomiona nyt että nämä ovat minun mietteitäni kotisynnyttäjänä, kätilöopiskelijana, doulan alkuna ja äitinä.

Kantamisen viikkoa juhlistetaan joka vuosi viikolla 41 ja vuonna 2024 viikon teemana on "Bonding stories", joka on suomennettu vapaasti muotoon "Tarinoita yhteydestä".

Lähes kaikki synnyttäjät haluavat Suomessa yrittää imettää. Julkinen terveydenhuoltojärjestelmä ei kuitenkaan läheskään aina kykene tukemaan tätä niin kuin sen pitäisi, eikä kykene huomioimaan perheiden tilanteita yksilöllisesti.

Kantovälineitä tulisi pestä säännöllisesti, sillä ne käyttöesineinä keräävät itseensä käytössä yllättävän paljon hikeä, puklua, kuolaa, roskia, hiekkaa ja pölyä. Kantovälineiden kankaan kuitujen väliin jää paljon likaa, joka ei näy ulospäin, mutta pitkällä aikavälillä kuitenkin myös rasittaa kangasta. Tuntuuko kuitenkin vaikealta, ehkä jännittää...

On eri pituutta ja blendiä ja mitä ihmeellisempää termiä. Voi olla tosi vaikean tuntuista lähteä etsimään ensimmäistä kudottua kantoliinaa ja koko kantoinnostus kaatua siihen, että liinan osto tuntuu vaikealta. Nappaa tästä kantovälineohjaajan vinkit, miten pääset alkuun kudotun kantoliinan valinnassa!

Kireä kielijänne puhututtaa ja ihan syystä. Muoti-ilmiönäkin tituleerattu vauvojen kireiden jänteiden vapauttaminen frenektomialla on nykyään yleistynyt paljon. Vanhemmat ovat yhä tietoisempia ja hakevat imetyshaasteisiin ja muihin ongelmiin apua. Myöskin vertaistukiryhmissä kireästä jänteestä puhutaan paljon ja moni kohtaakin kysymyksen "Onko...

Toisen lapsemme ollessa muutaman kuukauden ikäinen, kerroin ilmoitusluontoisena asiana puolisolleni, että seuraava vauva syntyy sitten kotiin. Olin sen jo tiennyt synnytyssalissa kakkosen syntymän jälkeen, mutta marinoinut ajatusta itsekseni jonkin aikaa.