12 syytä käydä imetysvalmennuksessa raskausaikana

17.09.2024

Lähes kaikki synnyttäjät haluavat Suomessa yrittää imettää. Julkinen terveydenhuoltojärjestelmä ei kuitenkaan läheskään aina kykene tukemaan tätä niin kuin sen pitäisi, eikä kykene huomioimaan perheiden tilanteita yksilöllisesti. 

Raskausajan imetysvalmennukset ovat omia lempipalveluitani pitää, sillä niistä näen ja kuulen jälkikäteen tulevan niin ison hyödyn. Koen että eniten on väliinputoajia ja samalla valmennuksesta hyötyjiä niissä, jotka haluaisivat ainakin kokeilla imettää, mutta ajatus on lähinnä että imetän jos se onnistuu. Yksityinen imetysvalmennus paikkaa järjestelmän puutteita ja tarjoaa isomman mahdollisuuden onnistua asetetuissa tavoitteissa, sekä tehdä tietoisia valintoja vauvan ruokinnan kanssa suuntaan tai toiseen. Jos sinulla on toiveenasi onnistunut imetystaipale, tutustu tästä siihen miksi imetysvalmennus on tarpeellinen ja mitä se tarjoaa sinulle.

1. Imetys on joskus vaikeaa.
Tissi suuhun ja menoksi vaan, eikö? No ei ihan. Imetykseen liittyy ihan hurjasti erilaisia kokonaisuuteen vaikuttavia asianhaaroja, lähtien jo raskausajasta, synnytyksen kulusta, käytetyistä lääkkeistä ja tehdyistä toimenpiteistä. Siitä eteenpäin kaikki mitä yhteisinä ensihetkinänne tapahtuu, minkälaista ohjausta saatte ja minkälaiset edellytykset vauvalla imemiseen on, vaikuttavat siihen miten imetystaipaleenne lähtee liikkeelle. Imetys on joskus vaikeaa, se saattaa vaatia mielettömästi töitä ja moniammatillista ohjausta. Jos tämä tilanne sattuu omalle kohdallesi, etkä kohtaa ammattilaista, joka osaisi sinua tukea, et välttämättä tiedä mitä tehdä. Uskallan sanoa, että valmennuksen jälkeen tunnistat ongelmat, etkä jää niiden kanssa yksin.

2. Vankalta tietopohjalta se onnistuu helpommin.
Mitä kattavampi perustieto sinulla on imettämisestä ja sen perusteista, sitä helpommin imetyksesi lähtee onnistuneesti liikkeelle. Imetysvalmennuksen aikana rakennat sen tietopohjan, jonka avulla teet tietoisia päätöksiä omalla imetystaipaleellasi ja osaat ottaa huomioon erilaisten päätösten vaikutukset, sekä hakea ammattiapua, kun sitä tarvitset.

3.  Sairaalassa ei aina ole aikaa ohjaukselle.
Valitettavasti tämä on tällä hetkellä monessa synnytyssairaalassa totuus. Resursseja leikataan koko ajan ja hoitajilla on yhä enemmän ja enemmän potilaita ja vastuualueita hoidettavanaan. Imetyspoliklinikkaa tai imetysammattilaisen (kouluttaja/IBCLC) vastaanottoakaan ei läheskään kaikkialla enää ole tarjolla. Ajatuksella "saan sitten sairaalassa apua" ei siis kannata lähteä imetystaipaletta tarpomaan.

4. Neuvolasta saatu imetysvalmennus ei riitä.
Tämä on toinen aspekti, johon itse toivoisin muutosta. Valitettavasti muutos on ollut lähinnä negatiivista viime vuosina. Esimerkiksi Pirhan alueella kaikki läsnä pidettävät synnytys- ja imetysvalmennukset on lopetettu ja korvattu netistä katsottavilla ohjevideoilla. En sano sitä, ettei ohjevideoista voisi oppia paljonkin, mutta olen sitä mieltä etteivät ne riitä. Terveydenhoitajan vastaanottoaika neuvolassa on lyhyt ja sen puitteissa täytyisi raskaudenseurannan ohella pystyä toteuttamaan videomateriaalin jatkoksi tarvittaessa imetysvalmennusta. Tehtävä on lähestulkoon mahdoton imetyksen suhteen osaavallekin terveydenhoitajalle.

5. Terveydenhuollosta saadun imetysohjauksen taso vaihtelee.
Tästä päästäänkin seuraavaan ongelmaan, joka on se, ettet voi tietää saatko terveydenhuollossa osaavaa imetysohjausta. Terveydenhoitajan ja kätilön koulutukseen kuuluu WHO imetysohjaajakoulutus. Tälle on varattu yksi opintopiste, eli noin 27h. Osa tästä on opiskelijan itseopiskeltavaa materiaalia. Tämä aika on aivan naurettavan pieni katsaus imetykseen aihepiirinä ja imetysohjaajakoulutuksen aikana raapaistaan sitä hyvin pintapuolisesti ja perusasiat läpikäyden. Tämän jälkeen osaamisen kehittäminen on monessa paikassa lähes täysin hoitajan omalla vastuulla ja riippuvainen omasta mielenkiinnosta. Kohdallesi voi osua erittäin pätevä ja osaava sairaanhoitaja/kätilö/terveydenhoitaja, mutta myös joku, jolla ei ole tuota opintojen aikana läpikäytyä lyhyttä pätkää kummoisempaa tietotaitoa tai mielenkiintoa imetystä kohtaan. Synnyttäneiden osastolla sairaalassa saattaa myös edelleen olla töissä hoitajia, joilla ei ole edes tätä lyhyttä peruskoulutusta.

6. Opit miten rintasi toimivat.
Liian moni imetyspettymyksen kokenut äiti luulee, etteivät omat rinnat toimi tai että on huono imettäjä, koska maito ei riittänyt tai noussut kunnolla. Todenmukainen ymmärrys tähän vaatii kuitenkin ymmärrystä rintojen toiminnasta - ja todella usein siitä seuraa myös se oivallus, että ahaa, tämä ei nyt ollutkaan näin miten ajattelin. Valmennuksen aikana opit ymmärtämään miten meijeritoiminta rinnoissa pelaa, mitkä periaatteet määräävät maidontuotantoa ja miten vauva nostaa, sekä ylläpitää maitomäärää. Samoin opit missä tilanteissa se laskee ja mistä sinä tiedät sen. 

7. Osaat varautua ensipäivien sudenkuoppiin.
Imetyksen ensipäivät ja ensiviikot ovat imetyksen onnistumisen kannalta erittäin tärkeitä. Imetysvalmennuksessa opit mikä yleensä tämän ajanjakson aikana menee pieleen ja sabotoi imetyksen jatkumista. Kun tiedät mitä varoa, etkä ole vain sairaalan ja neuvolan tarjoamien ohjeiden varassa, osaat välttää ensipäivien sudenkuopat.

8. Löydät imetysluottamusta.
Iso osa imetystä on luottamus. Luottamus itseen, omiin rintoihin ja vauvaan. Me länsimaiset ihmiset monesti yritämme mitata ja arvioida kaikkea, moni imettäjä kaipaisikin rintoihin virtausmittaria, joka kertoisi paljonko vauvaan kulkeutuu maitoa. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, joten omaan tekemiseen täytyy osata luottaa. Sinä osaat. Vauva osaa. Sun rinnat osaa. Tämä on valmennuksen aikana tärkeä tavoite ja yksi omasta kokemuksestani imetyksen onnistumista eniten määrittelevistä asioista. Etenkin jos olet kokenut jo imetyspettymyksen tai olet kuunnellut koko ikäsi, kuinka perheesi naisilta "maitoa ei vain tule" - luottamusta on vaikea löytää, jos sabotoit jo valmiiksi itseäsi mielessäsi.

9. Opit oikeasti seuraamaan imetyksen turvamerkkejä.
Turvamerkeistä puhutaan paljon, viimeistään sairaalassa synnytyksen jälkeen, mutta tarkempi ohjaus niiden tulkinnasta jää yleensä väliin. Etenkin vauvan tehokasta syömistä on todella vaikea arvioida ilman minkäänlaista ohjausta tai tietoa imetyksestä. Imetysvalmennuksessa turvamerkit käydään läpi ja mietitään miten niitä seurataan. Joskus ongelmia ilmenee ja niiden mahdollisimman nopea huomaaminen ja asianmukainen reagointi voivat olla käänteentekeviä imetyksen jatkumisen suhteen. 

10. Tukihenkilösi oppii kuinka tukea sinua imettäjänä.
Kaikista eniten valmennuksesta saat irti, kun käyt sen oman puolison tai muun tukihenkilön kanssa. Imetys on työlästä ja vie ensimmäisen vuoden aikana täyspäiväisen työn verran tunteja imettäjältä. Iso osa näistä tunneista painottuu ensikuukausiin vauvan syntymän jälkeen. Riittävä tuki kotona, sekä tukihenkilön riittävä ymmärrys imetyksestä, sen vaatimuksista ja eri vaiheista on äärimmäisen tärkeä osa imetyksen onnistumista.

11. Saat kysyä mieltä askarruttavat kysymyksesi.
Mietityttääkö joku imetyksessä? Omissa rinnoissa? Tai edeltävässä imetyskokemuksessa? Etkö ole ihan varma haluatko imettää, joku tuntuu epämukavalta koko touhussa jo ajatuksen tasolla? Imetysvalmennus koostetaan sinun tarpeisiisi ja siinä voidaan käsitellä juuri niitä asioita, mitkä teidän polullanne ovat oleellisia. Jos tavoitteenasi on täyspumppaus tai osittaisimetys korvikkeen kanssa, niin mietitään miten tämä saadaan onnistumaan. Jos et edes tiedä haluatko imettää, mutta haluaisit uskaltautua kokeilemaan, otetaan tämä tavoitteeksi. Jos haluat tavoitella 6kk täysimetystä, niin antaa palaa, lähdetään sitä kohti. Minä olen valmennuksessa apuna teitä varten ja teidän ehdoillanne.

12. Tiedät vaihtoehtosi jos imetys ei lähdekään onnistumaan.
Aina imetys ei onnistu. Vaikka olisi kuinka motivoitunut ja saisi käyttöönsä kaiken maailman osaavimmankin imetysohjauksen ja avun. Tärkeintä mitä valmennuksesta saat, on tietotaitoa tunnistaa ongelmia, hakea niihin apua oikeista paikoista ja taitoja tehdä tietoisia päätöksiä omasta matkastanne. Jos imetys alkaakin viedä enemmän perheeltänne, kuin mitä se antaa, tiedät mitä voit tehdä ja mitkä vaihtoehtosi ovat. Tiedät mikä on normaalia, mikä on todennäköisesti vaihe ja mikä on huolestuttavaa. Lisäksi sinulla on kulmassasi ainakin yksi imetysohjaaja, joka auttaa teitä kaikin voimin niin pitkälle, kuin haluatte mennä ja tukee silloinkin, jos päätätte, että nyt on tehtävä imetyksen sijaan muita ratkaisuja.

Älä siis valmistaudu vain synnytykseen, valmistaudu myös kaikkeen sen jälkeen. Jos tekstistä ei se jo välittynyt, imetysvalmennukset ovat lähellä sydäntä ja lempipalveluni pitää asiakkaille. Jos minä saisin päättää, kuuluisi kattava valmennus kaikille odottajille julkisen terveydenhuollon kautta, mutta toistaiseksi se ei taida tulla tapahtumaan, ehkä vielä joku päivä... 

Kauttani saat ostettua noin 2,5h kestoisen, kattavan raskausajan imetysvalmennuksen, johon sisältyy viestituki vauvan syntymän jälkeen ensipäivinä veloituksetta. Paras aika käydä valmennus on kolmannen raskauskolmanneksen aikana. Valmennus voidaan pitää livevastaanottona Virroilla, kotikäyntinä toiminta-alueellani (kurkkaa täältä) tai etänä minne tahansa. Imetysvalmennus on myös erinomainen lahja odottajalle! Voit ostaa imetysvalmennuksen verkkokaupan kautta tai varata ajan viestillä/Vellossa. 

Millä krediiteillä minä valmennan?
Olen itse aloittanut taipaleeni imetysohjauksen parissa esikoiseni syntymän jälkeen (
omien imetyshaasteideni inspiroimana) Imetyksen Tuki ry:n vapaaehtoisena. Tein yli 350 tuntia vapaaehtoistyötä vertaistukijana imetyshaasteiden parissa, josta valtaosan IBCLC-johtoisessa tiimissä jatkuvasti lisää oppien. Imetysohjaajan virallisen koulutuksen kävin 2022 ja olen siitä lähtien tehnyt imetysohjausta livenä ja etänä yritykseni kautta, kehittäen koko ajan osaamistani. Olen käynyt täydennyskoulutuksia eritoten jänneongelmista, niiden tunnistuksesta ja kuntoutuksesta ja osallistunut lukuisiin luentopäiviin, sekä seminaareihin imetyksestä ja sen haasteista. Opiskelen tällä hetkellä kätilön- ja terveydenhoitajan tutkinto-ohjelmassa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kehitän osaamistani koko ajan ja tavoitteenani on jatkaa opintojani imetysammattilaiseksi saakka.