Ergonomisen kantamisen kehitykselliset hyödyt

19.11.2023

Ergonomisella kantamisella tarkoitetaan lapsen kantamista ergonomisessa kantovälineessä, joka tukee lapsen jalkoja ja peppua polvitaipeesta polvitaipeeseen muodostaen M-kirjaimen lapsen jaloista. Tiesitkös, että ergonomisella kantamisella on useita hyötyjä lapsen kehitykselle?

Lapsen on tuttua ja turvallista olla lähellä vanhempaa ja kantaminen onkin hyvin luontainen ja jo vuosisatoja käytetty tapa tarjota vauvoille, sekä isommille lapsille läheisyyttä. Kantoväline mahdollistaa sinulle vapauden hoitaa arjen askareita niin sisällä, kuin ulkona ja vapauttaa sinulle molemmat kätesi muuhun toimintaan lapsen pysyessä turvallisesti lähellä.

Kantaessasi lasta ergonomisessa kantovälineessä, hän on lähellä sinua ja hänen kehonsa mukautuu sinun kehosi liikkeisiin. Näin ollen, verrattuna passiivisempaan liikkumiseen esimerkiksi vaunuissa, saa vauvan lihaksisto koko ajan stimulaatiota ja pään kannattelu kehittyy hänen tutkaillessaan ympäristöä kantohetken aikana. Tutkimustulokset ovat näyttäneet, että perinteisesti ergonomisessa M-asennossa kantavissa kulttuureissa lonkkien kehityshäiriöitä esiintyy vähemmän, kuin kapalointia ja kehdossa paikallaan oloa suosivissa kulttuureissa. Tämä on syynä myös sille, että kantamista käytetään joskus osana lonkkaluksaation kuntoutusta vauvoilla.

On myös todettu, että vauvat, joita kannetaan, itkevät vähemmän ja kiintymyssuhde huoltajan ja vauvan välillä on vahvempi. Vauva saakin tyytyväisenä turvallisesta paikasta seurata maailmaa ja olla mukana vanhemman touhuissa. Vanhempi on todennäköisemmin kontaktissa vauvaan hänen ollessaan lähellä ja juttelee, sekä näyttää vauvalle erilaisia asioita ympäristöstä. Vauvalla on mahdollisuus ottaa ärsykkeet ja uudet asiat vastaan läheltä huoltajaa, sekä ylikuormittuessaan suojautua kantajan kehon turviin käsittelemään niitä.

Ihminen on evoluutiobiologisesta näkökulmasta katsottuna lajityypillisesti poikastaan kantava laji ja tämä pitää edelleen paikkansa, vaikka elinympäristö on nykypäivänä hyvin eri kuin aikojen alussa. Kantaminen on ollut siis jo pitkään osana kehitystämme ja sekä kognitiivisen, että motorisen kehityksen edistäminen onnistuu kantaessa huomaamatta!

Jos haluaisit aloittaa lapsesi kantamisen, mutta tunnet tarvitsevasi siihen tukea, on kantovälineohjaus juuri sulle tarkoitettu! Ota rohkeasti yhteyttä, niin harjoitellaan yhdessä homma oikein heti alusta lähtien. Kantovälineohjaus onnistuu myös etäohjauksena.