Kantovälineen pesu & huolto

22.08.2024

Kantovälineitä tulisi pestä säännöllisesti, sillä ne käyttöesineinä keräävät itseensä käytössä yllättävän paljon hikeä, puklua, kuolaa, roskia, hiekkaa ja pölyä. Kantovälineiden kankaan kuitujen väliin jää paljon likaa, joka ei näy ulospäin, mutta pitkällä aikavälillä kuitenkin myös rasittaa kangasta. Tuntuuko kuitenkin vaikealta, ehkä jännittää pestä oma liina tai reppu, etkä ihan satasella tiedä mitenkä pitäisi toimia?

Tästä tekstistä löydät ohjeet konekudotun kantoliinan/rengasliinan konepesuun ja käsinpesuun, käsinkudotun liinan käsinpesuun, trikooliinan pesuun ja kantorepun pesuun, joilla pääset hyvin eteenpäin.

Minkälainen pesuaine on kantovälineille hyvä?

Kaikki kantovälineet kannattaa pestä nestemäisellä, hienopyykille tarkoitetulla hajusteettomalla pesuaineella. Etenkin kantoliinan kuituihin jauhemainen pesuaine voi kertyä ajan myötä ja rasittaa näin liinan rakennetta. Tahroihin sappisaippua on hyvä ja turvallinen apukeino, älä käytä valkaisevia tai hankaavia tahranpoistajia. Huuhteluaine kannattaa jättää kokonaan väliin, korkeintaan tilkka pyykkietikkaa.

Käytän itse Lumme Hienopyykki –pesuainetta kaikilla kantovälineilläni.

Kuinka usein kantoväline kannattaa pestä?

Tämä riippuu paljolti siitä kuinka paljon kantovälineitä käytetään ja montako kantovälinettä sinulla on käytössä (eli paljonko kulutuksesta kohdistuu yhteen välineeseen). Myös materiaali vaikuttaa; esimerkiksi korkealla villaprosentilla varustetut liinat eivät yleensä tarvitse pesua juurikaan, vaan säännöllinen tuuletus ja kuivuneiden tahrojen pois harjaus riittää pitkälle. Puuvilla, pellava, hamppu ja silkki kaipaavat säännöllistä pesua. Kantovälineet kannattaa joka tapauksessa pestä tai huoltaa muuten säännöllisesti ja aina ennen pidempään säilytykseen pakkaamista. Pesun yhteydessä pystyt myös huomaamaan mahdolliset lankalenkit tai muut korjauksen tarpeet ajoissa.

Minulla on itselläni parikymmentä kantoliinaa aktiivisessa käytössä, lisäksi puolisollani on useampi kantoreppu ja meiltä löytyy vielä kourallinen ohjauskäytössä olevia välineitä. Omassa tilanteessani toimii kausittaiset ns. "vuosihuollot". Pesen aktiivikäytössä olevat liinani pääasiassa joka syksy ja kevät, sekä toki isompien tahrojen jälkeen muutenkin. Reput pesen noin kerran vuodessa tai useammin niiden tahriintuessa, samoin ohjausvälineet. Tämä toimii minulle tällä kantovälinemäärällä, mutta jos käyttäisin vain paria kolmea liinaa ja kantaisin näin paljon, pyrkisin varmasti pesemään niitä useammin.

Konekudotun kantoliinan konepesu

Jos valmistaja kertoo liinan kestävän konepesua tai suosittelee sitä, kannattaa liina pestä koneessa. Nykyaikana pesukoneet pesevät ja linkoavat liinat tasaisesti, jolloin vältetään epätasaisesta pesutuloksesta tai liian märän liinan kuivatuksesta syntyneet rannut.

Kantoliina kannattaa pestä lyhyehköllä hienopesuohjelmalla ja matalalla linkouksella (< 600). Lämpötilaksi kannattaa valita puuvilla/pellava/hamppuliinalle yleensä 30°C. Villaa, silkkiä tai herkempiä materiaaleja sisältäville liinoille kannattaa koneesta valita 20°C tai kylmä vesi, sillä koneissa on usein todellisuudessa hieman astelukua korkeampi lämpötila ja kylmällä asetuksella vältetään tahattomasti liian korkeasta veden lämpötilasta johtuneet huopautumiset tai muut vauriot.

Huom! Jos sinulla on erityisen vanha pesukone, jossa ei ole erikseen hienopesuohjelmaa, voi käsinpesu olla myös konepestävälle liinalle parempi vaihtoehto.

Puuvilla/hamppu/pellavaliinaa voi yleensä kuivata myös kuivausrummussa valmistajasta riippuen (varmista pesulapusta!), mutta käytä aina alinta lämpöasetusta äläkä kuivaa liinaa loppuun asti rummussa.

Levitä liina kuivumaan tasoon tai UIUIUIUI-tyyliin pyykkinarulle. Näin vain tietty osa liinasta ei rasitu, kun sen paino märkänä osuu tasaisesti useampaan kohtaan. Vältä liinan kuivattamista oven päällä tai muuten tavalla, jossa yhteen kohtaan kosteaa kangasta aiheutuu suurempi paino tai venytys.

Konekudotun kantoliinan käsinpesu

Monet kantoliinat, varsinkin herkemmät materiaalit, tulisi pestä käsin. Kangas on märkänä hauraampi, kuin kuivana ja ei välttämättä kestä edes sitä hienopesuohjelmaa ja esimerkiksi merinovilla huopuu herkästi.

Käsinpestessä täytä ensin lavuaari/saavi/vanne haalealla vedellä ja lorauta joukkoon pesuaine. Älä käytä kuumaa vettä, kädenlämpöinen tai tätä hieman viileämpi on sopivaa.

Laita liina veteen ja painele se huolella veden alle niin, että se kastuu kaikkialta. Jätä muutamaksi minuutiksi likoamaan. Huom! Kantoliinoja ei kannata liottaa pitkiä aikoja.

Huljuttele liinaa nostelemalla sitä varovasti osissa vedestä ja pyörittelemällä vedessä. Älä hankaa tai väännä kireäksi, pyri vain huljuttelemaan liina huolellisesti.

Kaada vesi pois ja painele liinaakin varovaisesti. Valuta uusi haalea vesi ja toista edellinen kohta. Toista näitä kunnes vesi on kirkasta.

Valuta vesi pois ja painele liinasta vettä pienissä osissa. Huomaathan ettei märkää liinaa saisi roikottaa, vaan se tulisi nostaa siirrettäessä kokonaisena myttynä.

Levitä lattialle pyyhkeitä jonoon ja liina niiden päälle. Rullaa liina ja pyyhkeet rullalle ja painele rullaa varovaisesti jaloilla, jotta ylimääräinen vesi tarttuu pyyhkeisiin. Toista tämä uusilla pyyhkeillä jos peset erityisen paksua liinaa ja ensimmäiset pyyhkeet jäävät litimäriksi.

Levitä liina kuivumaan tasoon tai UIUIUIUI-tyyliin pyykkinarulle. Näin vain tietty osa liinasta ei rasitu, kun sen paino märkänä osuu tasaisesti useampaan kohtaan. Vältä liinan kuivattamista oven päällä tai muuten tavalla, jossa yhteen kohtaan kosteaa kangasta aiheutuu suurempi paino tai venytys.

Käsinpesusta havainnollistava kuvasarja postauksen alareunassa!

Käsinkudotun kantoliinan käsinpesu

Käsinkudotut liinat suosittelen oikeastaan aina pesemään käsin. Prosessi on sinällään sama, kuin konekudotun liinan käsinpesussa, mutta nappaa mieleen nämä muutama lisäohje käsinkudotun liinan kohdalla:

  • Lankojen väri saattaa joskus "vuotaa" herkemmin veteen, valmistaudu vaihtamaan vesi nopeasti äläkä jätä liinaa likoamaan värjääntyneeseen veteen jottei se uudelleenvärjäänny vaaleammista kohdista pesun aikana.

  • Käytä erityisen helliä otteita. Käsinkudottua liinaa ei kannata sen koommin ylimääräistä pyöritellä tai käännellä. Kevyt huljuttelu runsaassa vedessä ja runsas huuhtelu.

  • Älä painele pyyherullaa kovin kovalla painolla, vaan hyvin kevyesti.

Rengasliinan pesu

Rengasliinan käsinpesu ei eroa liinojen käsinpesusta. Jos rengasliinasi on konepestävä, laita pari lasten sukkaa renkaiden yli pesun ajaksi, jotteivat ne kolhi konetta tai vaurioidu pesun aikana.

Trikooliinan pesu

Trikooliinat ovat yleensä konepestäviä, noudata valmistajan pesuohjeita lämpötilan ja linkouksen suhteen jotta et vahingoita kankaan elastaania. Trikooliinaa kannattaa kuitenkin pestä suhteellisen usein silloin, kun se on aktiivisessa käytössä, huomattavasti useammin kuin kudottua liinaa. Trikooliina sidotaan lähelle kehoa, sitä saatetaan pitää pitkiäkin aikoja päällä myös ilman vauvaa ja se materiaalina imaisee hien itseensä todella hyvin. Aivan kuin vaikka trikoinen t-paita, on se siis hyvä pestä hikisen päivän jälkeen raikkaaksi ennen uutta käyttöä. Jos käyttäisin trikooliinaa joka päivä, pesisin sen viikon tai vähintään kahden viikon välein.

Kantorepun pesu

Kantorepun pesu onnistuu yleensä hyvin pesukoneessa, suosittelen jälleen käyttämään 30°C lämpötilaa ja matalaa linkousta. Kantoreppu kannattaa ennen pesua laittaa pesupussiin tai tyynyliinan sisään, tai vaihtoehtoisesti peittää soljet taas sukilla, kuten rengasliinan renkaiden kohdalla meneteltiin. Kuivaa reppu tasossa tai ripustettuna, ei kuivausrummussa.

Huomioithan että jos kantoreppusi on liinakankaasta ja liinakankaasi on vaikka merinovillaa tai silkkiä, ei se kestä pesukonetta sen paremmin reppuna kuin liinanakaan. Tällöin reppukin kannattaa pestä käsin!

Silitys ja muu huolto pesun jälkeen

Kantoliinat kannattaa silittää pesun jälkeen, silitys ei ole pakollista, mutta suositeltavaa liinan kuitujen kannalta. Valitse silitysasetus herkimmän kuidun mukaan ja noudata pesulapun ohjeita.

Silittäessä huomaat myös hyvin lankalenkit ja katkenneet langat tai mahdollisesti liinaan jääneet tahrat. Lankalenkit on hyvä korjata pujottamalla lanka takaisin kudontaan ja venyttelemällä tämän jälkeen liinaa vähän vinottain useampaan suuntaan. Älä katkaise lenkkejä saksilla! Yksittäiset katkenneet langat eivät ole turvallisuusriski, mutta altistavat langan purkautumiselle pidemmältä matkaa. Pyydä liinan valmistajalta tai kutojalta ohjeita katkenneen langan korjaamiseen.

Jos liinaan on jäänyt tahra, älä silitä sen päältä, vaan yritä poistaa se esimerkiksi sappisaippualla. Silittäminen polttaa lian kiinni liinan kuituihin, eikä tahra välttämättä sen jälkeen enää lähde.

Kantoreppu kannattaa pesun jälkeen käydä läpi tarkistaen solkien kunto ja saumat mahdollisten repeämien varalta.

Talvisin kantovälineille voi pesujen välissä antaa kevyitä lumipesuja puhtaalla hangella, myös säännöllinen tuuletus on hyväksi ympäri vuoden. Kantoliinan kannattaa käytön jälkeen antaa "levähtää" ja kuivaa hetki vaikka sohvan päällä levällään ennen sen viikkaamista säilöön.

Miten poistaa hajuja kantovälineestä?

Joskus varsinkin ulkomailta tulleet liinat tuoksuvat runsaasti hajusteilta tai pesuaineelta. Liinan hajusteeton pesu, tuuletus, pakastus, etikkavedessä liotus (varmista että materiaali kestää liotusta) ja ruokasoodan kanssa pussissa lepuuttaminen parin vuorokauden ajan auttavat tähän monesti hyvin.