Kudotun kantoliinan valinta

On eri pituutta ja blendiä ja mitä ihmeellisempää termiä. Voi olla tosi vaikean tuntuista lähteä etsimään ensimmäistä kudottua kantoliinaa ja koko kantoinnostus kaatua siihen, että liinan osto tuntuu vaikealta. Nappaa tästä kantovälineohjaajan vinkit, miten pääset alkuun kudotun kantoliinan valinnassa!
Valkkaa oma peruskoko
Kudotut liinat jaetaan yleensä kokoihin 2-8. Aloittelijalle suosittelen omaa peruskokoa ensimmäiseksi liinaksi. Oma peruskokosi on liina, joka riittää kietaisuristi-sidontaan tuplasolmulla selän taakse niin, ettei solmuja tarvitse solmia liinan viisteillä. Karkeasti jaoteltuna koko 5 sopii pienemmille kantajille, koko 6 keskikokoisille ja koko 7 isommille kantajille. Myös lapsen koko vaikuttaa jonkin verran, pienen vastasyntyneen ja isomman taaperon ylitse menee aika erilainen kangasmäärä.
Liinoja ostaessa on hyvä myös muistaa, että moni valmistaja myy hieman ylimittaisia liinoja, eli on hyvä tarkistaa liinan pituus sentteinä myyjältä aina, kun se on mahdollista.
Kantoliinojen koot:
Koko 2 - 260-270 cm
Koko 3 - 320-330 cm
Koko 4 - 360-370 cm
Koko 5 - 420-430 cm
Koko 6 - 460-470 cm
Koko 7 - 520-530 cm
Koko 8 - 560-570 cm
Kantoliina on normaalisti noin 60-70 cm leveä valmistajasta riippuen. Kantoliinojen kokotaulukkoja löytyy myös eri liinavalmistajien sivuilta.
Mieti materiaalitarpeesi
Liinoja löytyy vaikka minkälaisilla materiaaliyhdistelmillä ja erilaiset langat tuovat liinaan erilaisia ominaisuuksia liinaan. Suhteellisen varma valinta aloittelijalle on täyspuuvillainen ja ennemmin ohuemman puoleinen, kuin paksu liina. Kysy rohkeasti myyjältä liinan ominaisuuksista tai tiedustele esim. Facebookin "Kantoliinat ja kantoreput - kysy ja keskustele" ryhmästä apua.
Kantoliinatreffit, lainaamo tai vuokraamo on hyvä keino erilaisten liinamateriaalien hiplailuun ja kokeiluun. Hyvin nopeasti huomaat, että jo täyspuuvillaisten liinojen sisällä on todella massiviset erot kankaan tuntumassa.
Uusi käyttämätön liina vaatii ns. "kesyttelyä", eli käyttöä, jotta sen ominaisuudet tulevat parhaiten esiin. Käytetty liina on jo kesyyntynyt, jolloin se on yleensä pehmeä ja helppo sitoa aloittelijallekin. Erilaiset liinat kesyyntyvät eri tahdissa, esimerkiksi korkealla hamppu- tai pellavapitoisuudella varustetut liinat vaativat enemmän käyttöä pehmentyäkseen, kun taas laadukas puuvilla tai pehmeä merinovilla, bambukuitu ja niin edelleen, saattavat olla jo uutena todella pehmoisia.
Hyvä paikka lähteä ostoksille käytetyn liinan kanssa on esim. Kantovälinekirppis Facebookissa. Uudenkaan liinan kesyttely ei ole yleensä kovin kova homma ja uusia liinoja löydät ostettavaksi tai vuokralle esimerkiksi Kantaen -verkkokaupan valikoimasta.
Liinojen kohdalla saatetaan puhua neliöpainosta tai käyttää liinan ominaisuuksista sanoja, joita et ymmärrä. Paras vinkki: kysy suoraan myyjältä mitä joku tarkoittaa ja soveltuuko liina hänen mielestään ensimmäiseksi kantoliinaksi. Lapsen paino ja ikä auttaa myös arviossa. Yleensä myyjän on omasta tutusta liinasta helppo vastata ja neuvoa sinua eteenpäin ja uusia liinoja myyvät tahot pääsääntöisesti osaavat ohjata ja kertoa liinan ominaisuuksista.
Investoi järkevästi
Kantoliinamarkkinoilta löytyy liinoja parinkympin budjettiratkaisuista nelinumeroisiin keräilyharvinaisuuksiin. Liinan hintaan vaikuttavat yleensä materiaalit, valmistaja, ikä, kunto ja pituus. Joskus myös liinan harvinaisuus saattaa nostaa hintaa.
Kalliimpi ei aina ole parempi, mutta yleensä esim. peruspuuvillaliinojen kohdalla hieman laadukkaampi puuvilla voi olla pehmeämpi ja mukavampi käyttää. Liinoista saa rahaa myydessä takaisin ja merkistä riippuen ne saattavat pitää arvonsa hyvinkin. Siihen ei kannata silti tuudittautua ja on syytä miettiä minkälaisen summan on valmis harrastukseen sijoittamaan. Liinojen vuokrausta kannattaa alkuun hyödyntää, jos haluaa päästä kokeilemaan hintavampia liinoja.
Mikäli kaipaat apua kantoliinan valintaan, autan mielelläni. Tarjoan ohjausta asiakkailleni sovitusti pieniinkin pulmiin myös viestillä tai puhelun/videopuhelun välityksellä!