Miten valmistautua imetykseen odotusaikana? - 5 vinkkiä

Moni odottaja pohtii imetyksen sujumista synnytyksen jälkeen. Monesti tuudittaudutaan ajatukseen, että no tissi suuhun vaan tai "kyllä ne siellä sairaalassa sitten auttaa". Jälkimmäisen toki ainakin kuuluisi olla totta, mutta aivan kahta kättä heilutellen ei imetystaipaleelle silti kannata lähteä. Jälkikäteen moni imettäjä manaa kuinka monta sudenkuoppaa olisi välttänyt, jos olisi älynnyt valmistautua imetykseen edes jotenkin. Nappaa tästä täsmävinkit imetykseen valmistautumiseen odotusaikana!
1. Tiedä, mitä odottaa
Tutustu etukäteen imetyksen ensihetkien ja päivien kulkuun. Kun tiedät mitä tulisi tapahtua, mitä sinun kuuluu tehdä ja minkälainen käytös vauvalta on ensiviikkoina normaalia, sinulla on paljon luottavaisempi olo. Tämä auttaa varsinkin, kun ensimmäinen tiheä imu alkaa tai vauvalle iskee iltahulina. On myös hyvä tiedostaa ensikertalaisen usein kohtaamat haasteet, jolloin niihin osaa varautua ja toimia paremmin. Esimerkiksi imetys.fi on loistava tietolähde raskaus- ja imetysaikana luettavaksi.
2. Tutustu omiin rintoihisi
Tutustu rintoihisi rauhassa jo raskausaikana. Tämä on hyvä idea jo jotta niiden koskeminen tulee tutuksi, mutta myös jotta voit huomioida erilaisia ominaisuuksia, joita juuri sinun rinnoissasi saattaa olla. Kaikenlaisilla rinnoilla voi imettää, eikä rintojen koko vaikuta niiden kykyyn tuottaa maitoa. Joskus kuitenkin on erilaisia tilanteita, jolloin täysimetys ei ole mahdollista tai imetys vaatii erilaisia apuvälineitä onnistuakseen. Se on silti yhtä arvokasta imetystä!
Hyvin matalat tai sisäänpäin kääntyneet nännit saattavat vaatia alkuun enemmän harjoittelua tai joskus myös rintakumia hyvän imuotteen saavuttamiseksi. Raskaat ja suuret rinnat voivat olla tietyissä asennoissa hankalia ja vaatia kekseliäisyyttä pienen vauvan kanssa. Vahvasti tubulaariset rinnat tai aiempi rintojen leikkaus voi vaikuttaa maitomäärään ja täysimetyksen onnistumiseen. Kun olet huomioinut nämä asiat etukäteen, osaat valmistautua niihin ja etsiä tarvittaessa apukeinoja.
3. Ymmärrä rintojen toimintaa
Rintojen toiminnan ymmärtäminen on tärkeä osa imetystä ja toivoisinkin, että se käytäisiin äitiysneuvolassa jokaisen odottajan kanssa läpi jo raskausaikana. Rinnat toimivat kysynnän ja tarjonnan lain mukaan ja tuottavat maitoa sen verran, kuin sitä poistuu. Maitomäärä ei siis automaattisesti kaikilla nouse jollekin määrätylle tasolle itsekseen, vaan vauva tilaa tiheällä rinnalla ololla maitoa lisää ja nostaa maitomäärän riittäväksi. Tiheä ja tehokas imettäminen molemmista rinnoista nostaa maitomäärää. Pitkään tyhjentämättä olevat, pinkeäksi täyttyneet rinnat taas viestivät aivoille, että hei tuotantoa on liikaa, tätä kaikkea ei tarvita. Tämän vuoksi pienen vauvan on tärkeä saada olla rinnalla aina kun hän sitä pyytää, eikä syöttöjä kannata korvata muuten vaan korvikkeella.
Joskus vauvalla voi olla haasteita imemisessä ja vaikka hän kuinka viihtyy rinnalla, ei hän saa siirrettyä tarpeeksi maitoa mahaansa ja paino ei nouse riittävästi, jolloin myös maitomäärä jää alhaiseksi. Syynä voi olla esimerkiksi ennenaikaisuus, väsähtänyt vauva, kielijänneongelmat/muut rakenteelliset haasteet tai käytössä olevat imetyskäytännöt. Tällaisessa tilanteessa on hyvä hakeutua mahdollisimman pikaisesti osaavan imetysohjaajan luokse, jotta saatte apua tilanteeseen. Pienen vauvan tulisi ensikuukausien aikana saavuttaa syntymäpainonsa ihan viimeistään kahden viikon iässä ja kasvaa sen jälkeen vähintään 140g/viikko.
4. Luota itseesi ja rintoihisi
Luottamus on iso osa imetystä, rinnoissa kun ei ole virtausmittaria josta näkisit paljonko vauva syö. Epäluottamus aiheuttaa stressiä, joka nostaa imettäjän adrenaliinitasoa. Adrenaliini blokkaa mielihyvähormoni oksitosiinin toimintaa, jolloin maidon heruminen ei ole yhtä tehokasta ja imetys voi ihan oikeasti tuntua silloin vaikeammalta. Lisäksi stressi maitomäärästä saattaa johtaa turhien lisämaitojen käyttöönottoon varmuudeksi vauvan käytöksen perusteella ilman ohjausta, mikä taas vaikeuttaa imetystä. Piruja ei kannata maalailla seinille etukäteen, vaan koittaa löytää luotto itseään kohtaan imettäjänä. Kohtaat ongelmat sitten, jos niitä tulee ja teet parhaasi, meistä kukaan ei pysty parempaan. Lähipiiristä tulevat kommentit ja suvun urbaanilegendat maidon loppumisesta kesken kannattaa päästää toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Sinä osaat ja pystyt siihen, rintasi ovat viisaat ja vauvasi on viisas.
5.Osallistu imetysvalmennukseen - jos vain pystyt
Jotkut neuvolat järjestävät imetysvalmennusta ainakin esikoistaan odottaville äideille. Tämä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos siihen on mahdollisuus. Harmillisen usein imetysvalmennuksia ei enää järjestetä, mutta onneksi myös monet yksityiset tahot tarjoavat imetysvalmennuksia, joko henkilökohtaisesti odottajalle tai pienelle ryhmälle. Onko lähipiirissäsi useampi odottaja tai löytäisitkö netin vauvaryhmästä muita imetysvalmennuksesta kiinnostuneita? Raskausajan imetysvalmennus on yksi lempipalveluistani pitää ja se onnistuu hyvin sinulle (ja tukihenkilöllesi) tai pienelle porukallenne tarvittaessa myös Teamsin välityksellä. Ole rohkeasti siis yhteydessä!
